Neće biti nestašice mleka u Srbiji

Bez autora
Aug 24 2011

Srbiji ne preti nestašica mleka i nijedan podatak ne ukazuje na to. Ministarstvo poljoprivrede je u svakodnevnom kontaktu sa proizvođačima, najvećim snabdevačima, mlekarskom industrijom i kompanijama koje pokrivaju više od 90 odsto tržišta mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji. Podsticajne mere, kao što je subvencionisanje 80 odsto cene u nabavci kvalitetnih grla goveda od strane države i 20 procenata od strane lokalne samouprave, predstavljaju efikasan način plasmana budžetskih sredstava koja u roku od šest meseci daje konkretan rezultat u govedarstvu. Interesovanje lokalnih samouprava za taj vid subvencija veliko i da su one prepoznale i priliku i mogućnosti poljoprivrednih gazdinstava u svojim opštinama. Na osnovu dosadašnjih rezultata ta mera će u kombinaciji sa merama koje Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede sprovode, preokrenuti negativan trend koji smo imali u mlečnom govedarstvu od pre par godina. Već sada mlečno govedarstvo se nalazi u uzlaznoj putanji, o čemu govori veoma stabilno tržište mleka i mlečnih proizvoda.

Neće biti nestašice mleka u SrbijiSrbiji ne preti nestašica mleka i nijedan podatak ne ukazuje na to, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Prema njegovim rečima, "Ministarstvo poljoprivrede je u svakodnevnom kontaktu sa proizvođačima, najvećim snabdevačima, mlekarskom industrijom i kompanijama koje pokrivaju više od 90 odsto tržišta mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji".

Milovanović je kazao da podsticajne mere, kao što je subvencionisanje 80 odsto cene u nabavci kvalitetnih grla goveda od strane države i 20 procenata od strane lokalne samouprave, predstavljaju efikasan način plasmana budžetskih sredstava koja u roku od šest meseci daje konkretan rezultat u govedarstvu. 

On je dodao da je interesovanje lokalnih samouprava za taj vid subvencija veliko i da su one prepoznale i priliku i mogućnosti poljoprivrednih gazdinstava u svojim opštinama. 

"Ubeđeni smo na osnovu dosadašnjih rezultata da će ta mera u kombinaciji sa merama koje Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede sprovode, preokrenuti negativan trend koji smo imali u mlečnom govedarstvu od pre par godina", rekao je on i istakao da se već sada mlečno govedarstvo "nalazi u uzlaznoj putanji, o čemu govori veoma stabilno tržište mleka i mlečnih proizvoda". 

Milovanović je naglasio da je stočarstvo je prioritet rada i Ministarstva poljoprivrede i da je to "logičan izbor imajući u vidu 'efekat generatora' koji ono ima na ostale grane poljoprivredne proizvodnje, a naročito ratarstva".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik